OGÓLNE WIADOMOŚCI:
Wartość energetyczna (kalorii na porcję): niska
Zawartość białka: niska
Zawartość tłuszcz: niska
Zawartość tłuszczy nasyconych: niska
Cholesterol: Brak
Zawartość węglowodanów: wysoka
Istotny wkład witamin: Witamina C
Istotny wkład mineralny: Potas
Jabłka są bogate w błonnik, zawierają nierozpuszczalną celulozą i ligninę
w skórce oraz rozpuszczalną pektynę w części wewnętrznej jabłka.
Kwaśny smak wszystkich jabłek niedojrzałych pochodzi z kwasu jabłkowego.
W momencie gdy jabłko dojrzewa, ilość kwasu jabłkowego zmniejsza się
i staje się ono słodsze.
CZY WIESZ, ŻE?
Nasiona jabłoni zawierają amigdalinę, naturalnie występujący cyjanek
(związek cukru, który rozkłada się do cyjanowodoru). Przypadkowe połykanie
nasiona jabłoni raz na jakiś czas nie stanowi zagrożenia dla osoby dorosłej,
ale połknięcie tylko kilku nasion dla dziecka może być śmiertelne.
JAK NAJLEPIEJ PODAWAĆ?
Najlepiej zjadać świeże jabłka tak, aby zachować naturalnie występujące włókna
w skórce oraz witaminę C, która jest niszczony przez ciepło podczas gotowania.
NAJLEPSZY ZAKUP?
Najlepiej kupić Jabłka, które są twarde i kolorowe.
Unikać: posiniaczonych jabłek. Kiedy jabłko jest uszkodzone przyspieszone
jest utlenianie fenoli, produkowane są wtedy brązowawe pigmenty,
które przyciemniają owoce.
Łatwo jest sprawdzić luźne jabłka; jeśli jednak kupisz zapakowane w
plastikową torbę, obrócić ją do góry dnem i zbadaj owoce.
JAK PRAWIDŁOWO PRZECHOWYWAĆ?
Jabłka najlepiej jest przechowywać w lodówce, dzięki temu chronimy je przed
utratą naturalnej wilgoci który sprawia, że są soczyste i nie brązowieją.
Jabłka mogą być również przechowywane w chłodny, ciemny miejscu z dostępem powietrza.
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Nie obierać. Jabłko pokroić tuż przed użyciem. Po rozcięciu jabłka, uszkadzamy
komórki przez co, uwalniany jest polifenol, odpowiadający za ciemnienie
owoców.
Kwas cytrynowy dezaktywuje polifenol, więc również spowalnia brązowienie,
ale nie zatrzyma go całkowicie. Surowe plastry jabłka zanurzamy w roztworze
soku z cytryny lub przez zmieszanie ich z owocami cytrusowymi w sałatce
owocowej. Polifenol działa również wolniej w zimnych miejscach jak lodówka.
Należy jednak pamiętać, że obniżona temperatura nie jest tak efektywna jak
kąpiel z kwasem.
KORZYŚCI MEDYCZNE
Zastosowanie przeciwbiegunkowe. Pektyny z jabłek jest naturalnym preparatem
przeciwbiegunkowy który pomaga utwardzić stolec.
Obniżenie poziomu cholesterolu. Rozpuszczalne włókna (pektyna) może
przeszkadzać w absorpcji z diety tłuszczów, w tym cholesterolu.
Dokładny mechanizm, według którego zachodzi to zjawisko, nie jest jeszcze
znany, ale jedna z teorii mówi o tym, że pektyna z jabłek może tworzyć żel
w żołądku po połączeniu z tłuszczami w tym z cholesterolem, usuwając je
z organizmu jako odpady.
Potencjalne skutki antyrakotwórcze. Badania przeprowadzone w Niemczech
sugerują, że naturalne substancje chemiczne występujące w jabłku,
w tym maślanu (produkowany naturalnie, podczas metabolizmu pektyny i soku
jabłkowego) zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego poprzez
odpowiednie odżywienie i ochronę błony śluzowej okrężnicy.
INTERAKCE Z INNĄ ŻYWNOŚCIĄ / LEKAMI
Leki z grupy Digoksyn (lanoksikaps, Lanoxin). Pektyna może wiązać się z
lekami wspomagającymi mięsień sercowy, dlatego jedzenie jabłka podczas
przyjmowania leków może zmniejszyć ich skuteczność.
0 komentarze:
Prześlij komentarz